Powered by Blogger.
RSS

About

Ustaz Hamzah

Jam 2.30 pagi
duduk termenung, xtahu nak buat ape.....
buka laptob, taip YOUTUBE..pastu cari cerita upin & ipin
jumpa episod..Rasai Kemenangan..
layan sampai habis..tgk jam dah kul 2.55 pagi...
xrase rugi pun layan cerita tu sebab banyak sgt pengajaran yg ak dpt....
xtahu lh..dr kecik smpi skrg otak asik fikir kartoon je..tp ak x rase menyesal pun...
ok..balik cerita upin ipin....cerita tu simple je, psl aktiviti mase bln puase smpi masuk raye..
tp yg bestnya...dlm cerita tu ade watak nama abg hamzah..abg hamzah tu pun rupanya ustaz yg mngajar upin ipin mengaji mase bln ramadhan....suka layan watak ustaz ni..die simple tp byk ilmu....nak jd mcm die jugak...dlm mase yg sama...cepat2 mohon doa utk bertemu jodoh mcm ustaz ni..hu3...

Sebagai manusia biase, sesiapa berhak untuk menyimpan hajat sebagaimana besar pun..tp harus diingat...hajat bukan sbrg hajat, hajat punyai matlamat yang hakiki, usaha bkn sbrg usaha, usaha demi mencapai keradhaan ILLAHI..InsyaALLAH.....sama2 kita usahakan tanpa rase jemu..

Sekadar perkongsian..JOM WAT SOLAT TAHAJUT....Sambil2 muhasadah balik kekurangan diri dan dosa2 yg dah kita wat sehingga hari ni....basahkan lh lidah kita dengan menyebut nama ALLAH...pahatkanlh dlm hati sedlm-dlmnya nama ALLAH & RASULULLAH...tundukkanlah keegoan dan nafsu yg ada dlm diri kita ni dgn sujud bertafakur kpd ALLAH..mohonlh brsungguh kpd ALLAH utk keampunan dan pertambahkan nikmat iman dlm diri kita..Semoga hidup kita diberkati ILLAHI sepanjang masa...
perbaharui Azam dan Tekad untuk berkhidmat kerana Allah SWT 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NUKILAN 2 JANUARI

NUKILAN 2 JANUARI

Nukilan Khas buat Nur Hanis Bt Samsudin ….
2 Januari 1991..lahirnya seorg bayi perempuan yg sgt comel lebih kurg dlm jam 11 malam di Hospital Muar, Johor Bahru. Dia merupakan kelahiran bayi perempuan sulung dlm keluarga samsudin dengan berat 3.1 kg dan merupakan anak ke-2. Kehadiran bayi ini telah membawa kegembiraan yang amat bermakna dlm keluarga kecil ini. Kini setelah 22 tahun berlalu, keluarga kecil itu telah bertukar kpd keluaga yg sgt besar. Bayi kecil td telah pun mempunyai seorg abang dan 7 org adik..
Tahun 2013, hanis atau lebih dikenali dengan nama kak long kawasan mempunyai susuk tubuh yang sederhana dengan ketinggian yg sederhana juga. Seorg yg periang, suka membuat org lain ketawa n pndi sgt ambik hati org lain. Hanis lebih dikenali dengan kemerduan suaranya disaat dia menyanyikan lagu2 siti nurhaliza lebih gemar bermain fb n juga twitter…hanis sgt gemar mendengar ceramah n menghadiri majlis ilmu demi menambahkan ilmu agama dlm dirinya, hanis juga tidak lokek dengan ilmu yg die ade..die gemar berkongsi…tapi ape yg plg best layan anis ni bila die jd anak2 n wat suara baby…ha3..best..tp plg best lg bile kcu die mase die dh lewat g kelas..die cool je..x risau pun, siap gelak2…respect gler..ha3(mampu ko??)

Sajak khas utk hanis,

Hanis samsudin,
Sejak awal kemasukan ku ke kuliah,
Kau adalah insan pertama yg sanggup berdamping dgn ku,
Kau mempunyai perwatakan sprti seorg guru,
Bangga diriku disaat perkenalan itu,
Setiap masa n ketika, ak dan kau sentiasa berdua..
Sehinggalah kita terpaksa berpisah kerana jadual berbeza..
Namun kite tetap brkwn sprti dulu..
Hanis samsudin,
Kau seorg yg tabah,
tidak pernah menjdikan mslh yg menghampirimu sebgi penghalang utk mu terus melangkah,
apa yg kau lakukan hanya KETAWA…
cemburu diriku melihat kekutan mu
daku juga cemburu saat melihat kau bersungguh2 dlm mendalami ilmu ISLAM,
jrg diriku melihat dirimu mengabaikan masa dengan perkara remeh..
ku percaya…suatu saat nt kau akan menjd seorg srikandi yg sgt disegani..
hanis….ingatlah daku dalam doamu…J

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KAWAN LAMA DATANG SEMULA

KAWAN LAMA.....

SubahanALLAH..kecik betul dunia ni...kwn lame yg xpernah ade fb or twitter tetibe jumpe blk dlm fb bile nisa stalk fb kwn lain...jd ape lg mohon kwn..pastu inbox kt die ckp nape die xnk ajk nisa jd friend die..die kate x jumpe coz search nama NISAK..tp malang nye nisa x guna nick name tu...hu3..sian die..xpe dh friend pun...tahun ni tahun pertama die ambik degree kos mechanical engenering...bdk ni kwn gaduh nisa..dulu mase sekolh menengah kami mmg kaki gaduh(ganas nye nisa ni..hu3)...tp antara kami jelah..xblh nmpk muka dh mcm anjing ngan kucing..tp kami ade hobi yg same....tgk karton..mmg both gler karton...eee..mmg bdk kecik..sampai dh besor ni pun hobi masih sama...xpelh....

yg nisa x blh lupakan bdk ni sbb kami pernah bergaduh selama sebln lbh x tegur satu sama lain..punca..ha..rahsia....lps die smbung dip nisa smbung matrik...dlm die ambk dip die ade brkwn istimewa ngan sorg bdk ni..kwn nisa gak...bkn main galak...sakit mata..tegur pun wat xtau...tp kisah bahgia dorg half of their journey je...kwn baik nisa ni kecewa coz teman special die ni main cintan ngan org lain..die pun gigit jarilh..pastu die putuskn hubgan dorg....semalaman citer kt nisa..nangis2...nk berubah.die kate..ape yg die wat selama ni buang masa, duit, tenaga n segala-galanya..tambah dosa adalah..nisa n kwn lain pernh ckp tapi die x nk dgr..so..tahniah die dh menyesal...Jd nisa pun bantu naikkn semangt die..Alhadulillah...die telah pulih n makin kuat...dan yg plg best die sedang mencari CINTA SANG PENCIPTA.....Insyallah ade yg terbaik utk die.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ALKISAH MALAM DENGAN JERITAN BOLA

ALKISAH MALAM DENGAN JERITAN BOLA

Seorang lelaki dilamar seorang perempuan, namun lelaki itu telah berteman dan ada yang berharap...
pening nisa tolong kawan ni....kesian dia...kebaikan dan keperihatiannya disalah erti...'ak take care hal die, cakap baik2 n jaga hati die sebab die kwn ak, ak x pernah fikir lebih dr tu...tp bila die berani nyatakan hasrat yang sebenarnya, ak jd serba salah...xtahu nak cakap mcm mane...ak mmg anggap die sbgi kwn sekerja je, pastu bila dia mnta jwpn, ak kate mntak masa'..ha..kt sini bila seseorg tu kate mntk masa, means si pelamar tu still ade harapan..hu3..akhir sekali si bdk yg kena lamar ni terpaksa jujur jugk wlupun takut akn ade yg terluka tp perkara yang plg dirisaukan akan timbul fitnah......NAMPAK TAK BAHAYA N BAHANANYA BILA BEKERJA DENGAN MEREKA YANG LAIN JANTINA, CEPAT SALAH TAFSIR..LAGI2 BILA WANITA NI HATINYA MUDAH RASE ADE ORANG SAYANG...SEBAB TU ALLAH DH TURUNKAN PERINTAH UNTUK SANGAT2 JAGA BATASAN WLUPUN PERLU BEKERJA SAMA....takunya..harap nisa dijauhkan...suka kongsi cerita BERCNTA LEPAS KAWIN...sbb wlupun akk dlm citer tu keje wt progrm sama2 ngan suami die skrg masa blaja dulu pastu siap rasa ade hati kt suami die tu..samalh mcm suami die..tp sebb mereka berdua faham BATASAN tu pentg..dorg simpan rasa tu pastu tutup ngan rase malu..terutama ngan ALLAH...ape yg dorg wat doa byk2 utk ALLAH temukan jodoh dorg klu ada...ALHAMDULILLAH...atas kesabaran n ketaqwaan dorg tu ALLAH bg jodoh tu milim dorg...so nisa harap n berdoa sgt nisa n kwn2 wanita yg lain dapat jaga hal ni...blh nk bg tahu perasaan kita..tp cube kita fikir apa yg kita dapat klu org tu x suka??klu die suka, mgkin kita mkn hampir nagn bnda2 x elok..maaf semua klu ada yang terasa..ni utk peringatan diri nisa juga

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MY MOVIE MAKER

In this of Information and Communication Technology in Science class, i have learned how to produce the video. A lot of software that i can choose and use to make a video, such as movie maker that many of people use and easier to use or portable cyberlink, the new one that need a time to learn but very interesting.

This is the first video that i have made using Portable Cyberlink.
This is about my journey to Konvensyen Kolej-Kolej Kediaman Universiti Seluruh Malaysia Peringkat Kebangsaan 2012 at Johor Bharu from 27 until 30 November 2012 ago.




This is the link that you can download anything that related to movie maker.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

POWER POINT PRESENTATION

PRESENTATION USING POWER POINT

Here, i like to share some my presentation that using power point presentation. This method make a presentation more interesting and enjoyable especially in science education.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MY TEACHING PHILOSOPHY

MY TEACHING PHILOSOPHY

Teaching as a field using the skills of creative, innovative and attractive the ways of learning in order to achieve the development of mind minded students.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS